Berry Pavlova
agosto 01, 2013(English version below)
La meringa è un dolce anti-colesterolo, poiché composto unicamente da zucchero e albume, che, come sappiamo, non contiene colesterolo. Se poi scegliamo uova fresche biologiche (iniziale del codice "0"), ovvero di galline allevate all'aperto in maniera estensiva e con mangime biologico, ecco che il nostro dessert, insieme ai frutti di bosco cresciuti liberamente nei sottoboschi di montagna, diventa un bellissimo dolce biologico, preparato con ingredienti freschi e di stagione.
La preparazione è molto semplice ma lunga, vista la cottura della meringa. Ma il suo gusto dolce e delicato vi ripagherà della vostra attesa.
Ingredienti
- 4 uova freschissime bio (albumi)
- 165g zucchero
- 1 cucchiaino di aceto di mele
- 1 pizzico di sale
- 10g amido
- 1 cucchiaino di vaniglia
- 1 cucchiaino di cremor tartaro
- 200ml panna fresca liquida
- frutto di bosco freschi di stagione
Inizio a preriscaldare il forno a 200°. Per cuocere le meringhe è sempre consigliato il forno statico, che favorisce l'essiccamento della meringa.
Se dunque abbiamo un forno statico alziamo la temperatura a 250° per poi abbassarlo a 150°. Se invece abbiamo un forno ventilato conviene abbassare la temperatura e ridurre il tempo di cottura. Portiamo quindi la temperatura iniziale a 200° per poi abbassarla ulteriormente a 100°. E' tutto indicativo poiché dipenderà molto da ogni forno.
Divido l'albume dai tuorli e con lo sbattitore monto l'albume a neve fermissima aggiungendo il pizzico di sale, cremor tartaro e vaniglia. A parte mischio lo zucchero con l'amido e un cucchiaio alla volta aggiungo il composto all'albume. Aggiungo anche l'aceto e continuo a mischiare finché non diventa sodo e cremoso. Inserisco la meringa ottenuta in una sac à poche a bocchetta larga a stella. Ma anche con un spatola va bene.
Ricopro una leccarda da forno con carta da forno, che faccio aderire stendendo un po' di burro, e formo sulla teglia prima un cerchio partendo dal centro e poi i bordi rialzati creando anche delle onde approssimative. Il tutto deve ricordarci vagamente un tutù senza troppa precisione. L'importante è assicurarci un leggero solco per il riempimento. Possiamo anche creare delle Pavlove monoporzione formando dei piccoli cestelli.
La lasciamo seccare in forno per circa 1 ora (1 ora e mezza per forno statico).
Deve indurirsi senza bruciarsi. Aspettiamo che si raffreddi prima di staccarla dalla teglia e la riempiamo di panna precedentemente montata (possiamo usare anche panna vegetale per essere più leggera, ma attenti ai grassi idrogenati). Spargiamo i frutti di bosco e spolveriamo con un po' di zucchero. La nostra meravigliosa Pavlova è pronta!
The meringue is an anti-cholesterol dessert, because it entirely consists of sugar and egg whites, that, as we know, do not contain cholesterol (only yolk do). Choose fresh bio eggs (initial code "0" for organic farming: eggs from free range hens eating bio feed) for berries grown freely in the undergrowth. So our dessert becomes a beautiful bio sweetness, prepared with fresh ingredients and seasonal fruits.
The preparation is very simple but long, because of the long baking time of the meringue. But its sweet and delicate taste will pay you off.
Ingredients
- 4 fresh organic eggs (only egg whites)
- 165g sugar
- 1 teaspoon of apple vinegar
- 1 pinch of salt
- 10g starch
- 1 teaspoon vanilla
- 1 teaspoon cream of tartar
- 200ml fresh whipping cream
- fresh seasonal berries
I start to preheat the oven to 200 degrees. I always recommend the static oven for drying the meringue. If, therefore, you have a static oven, just raise the temperature to 250° and then lower it to 150 degrees. If instead we have a ventilated oven you should lower the temperature and reduce the cooking time. So I bring the initial temperature to 200° and then lower it more to 100°. But it depends very much on each oven.
Divide the whites from the yolks and beat the egg whites until stiff adding a pinch of salt, cream of tartar and vanilla. Apart mix the starch with sugar and add the mixture to the egg whites a tablespoon at a time. Also add the vinegar and continue to mix until it becomes hard and creamy.
Put the meringue obtained in a pastry bag with large star nozzle. It also goes well with a spatula. Spread the baking paper on the baking sheet with a little butter. Now you're ready to form small circles on the baking sheet starting from the center. Finally add above edges creating approximate waves to the mini Pavlova baskets. They should look like tutus, but don't need to be precise! The important is to ensure a slight groove for the filling.
Leave the tray to dry in the oven for about 1 hour (1 1/2 for static oven). It must harden without burning. Wait for it to cool before removing from the pan and then fill it with fresh whipped cream (you can also use vegetable cream to be lighter, but watch out for hydrogenated fats). Just scatter some fresh berries over the top, a sprinkle of sugar and our wonderful Pavlovas are ready!
Divide the whites from the yolks and beat the egg whites until stiff adding a pinch of salt, cream of tartar and vanilla. Apart mix the starch with sugar and add the mixture to the egg whites a tablespoon at a time. Also add the vinegar and continue to mix until it becomes hard and creamy.
Put the meringue obtained in a pastry bag with large star nozzle. It also goes well with a spatula. Spread the baking paper on the baking sheet with a little butter. Now you're ready to form small circles on the baking sheet starting from the center. Finally add above edges creating approximate waves to the mini Pavlova baskets. They should look like tutus, but don't need to be precise! The important is to ensure a slight groove for the filling.
Leave the tray to dry in the oven for about 1 hour (1 1/2 for static oven). It must harden without burning. Wait for it to cool before removing from the pan and then fill it with fresh whipped cream (you can also use vegetable cream to be lighter, but watch out for hydrogenated fats). Just scatter some fresh berries over the top, a sprinkle of sugar and our wonderful Pavlovas are ready!
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