Berry Love Cake

giugno 19, 2012



(English version below)

Questa è la prima torta firmata Ginger&Jane: la chiamo Berry Love Cake, un amore esplosivo ai frutti di bosco. Difficile non innamorarsene, con quei colori e quei cuori di Macarons… 

E' un semifreddo di meringata con frutti di bosco e Macarons come decorazione. E' un po' complessa, ma ve la spiegherò nei dettagli.
Preparo la sera prima i Macarons: al posto di formare palline, creo dei cuori, disegnando le sagome sulla carta da forno a forma di V e aggiustandole con lo stuzzicadenti. 

Ingredienti

  • 30ml acqua
  • 200g circa di frutti di bosco
  • qualche goccia di limone
  • 250ml panna fresca
  • 1 pizzico di sale
  • 50g albume
  • 100g zucchero semolato
  • 40g zucchero a velo
  • 80g crema pasticcera
  • colorante fucsia o viola
Lavo e pulisco i frutti di bosco. Preparo la meringa italiana secondo la ricetta qui. Monto poi la panna fresca e poco prima aggiungo 40g di zucchero a velo. Aggiungo alla panna montata la crema pasticcera ben fredda e quindi la meringa italiana morbida.
Divido la farcia in due: in una aggiungo qualche goccia di mirtilli o lampone ed eventualmente poco colorante viola o fucsia.
Inizio a riempire lo stampo apribile di 24cm con uno strato di meringa ai mirtilli e vi poggio anche tanti frutti di bosco assortiti (i più belli li lascio da parte per la decorazione). Poi copri con altro strato di meringa bianca ben liscia e metto in freezer. Ci vorranno almeno 3 ore perché solidifichi… Solo quando sarà ben dura potrò togliere lo stampo e decorare con i Macarons e il resto di frutti di bosco. 




English version

This delight is the first cake made by Ginger Jane: the Berry Love Cake, a love explosion of berries. Hard not to fall in love with those colors and those hearts of Macarons ...

It's a meringue cake with berries and Macarons as decoration. It's a bit complicated, but I will you explain in detail.
The day before I prepare the Macarons: instead of forming balls, I just create hearts, drawing heart shapes on a parchment-paper, like V shapes, refining the hearts with a toothpick.

Ingredients

  • 30ml water
  • approximately 200g of berries
  • few drops of lemon
  • 250ml fresh cream
  • 1 pinch of salt
  • 50g egg white
  • 100g caster sugar
  • 40g icing sugar
  • 80g custard
  • pink or purple coloring
I also prepare the custard before. I wash and clean the berries and I make the Italian Meringue according to the recipe here. Now I can whip the fresh cream. Just before I add 40g icing sugar. I add to the whipped fresh cream the cold custard and then the soft Italian Meringue.
I divide the stuffing into two: I add few drops of blueberry or raspberry and eventually a purple coloring...
I start to fill the 24cm removable springform with a layer of colored meringue, and I spread many assorted berries (I leave the most beautiful aside for decoration). Then I cover them with another layer of white meringue and put the springform in freezer. It will take at least 3 hours... Only when it's very hard I can remove the side of the springform and I can decorate with cute heart Macarons and with rest of berries.



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